14. Svetovni festival praženega krompirja

prazen-krompir-2014-2Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi v sodelovanju s Turističnim društvom Gorenja vas in Občino Gorenja vas-Poljane danes na Visokem pripravlja 14. Svetovni festival praženega krompirja. Na Visokem pričakujejo okoli 5000 obiskovalcev in okoli 50 pražilskih ekip iz domovine in tujine.

Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi vsako leto prireja svetovni festival, na katerem se zberejo številni ljubitelji in pripravljavci te kultne jedi iz domovine in tujine. Za vse obiskovalce je brezplačno na voljo pražen krompir na več kot 99 načinov, obljubljajo organizatorji, ki so se letos povezali s Turističnim društvom Gorenja vas.

prazen-krompir-2014-3Na Visokem so letos že pripravili prikaz pridelave krompirja po starem. Tako so aprila v sodelovanju s Kmetijsko gozdarsko zadrugo Škofja Loka, podjetjema Interseme in Agrosol, Turističnim društvom Žirovski vrh in Društvom podeželskih žena Blegoš pripravili prireditev Sajenje krompirja po starem.

Avgusta so nato krompir na star način tudi pobrali. Pridelali so skoraj sedem ton krompirja, pri čemer so tri tone podarili osnovni šoli Ivana Tavčarja Gorenja vas s podružnicama v Lučinah in na Sovodnju. Preostali del krompirja bodo porabili za današnji festival.

prazen-krompir-2014Priprava in praženje na desetine vrst krompirja bo na Visokem potekalo med 10. in 12. uro, nato bo sledila degustacija praženega krompirja. Poudarek bo na ekološki osveščenosti, zato bodo pražen krompir delili v lončenih posodicah. Prireditev pred Tavčarjevim dvorcem na Visokem pa bo vse do 17. ure spremljal tudi kulturni program.

vir: http://demokracija.si/zanimivo/na-visokem-14-svetovni-festival-prazenega-krompirja