49. srečanje turističnih društev

Na letošnjem 49. srečanju gorenjskih turističnih delavcev so se člani gorenjskih Turističnih društev zbrali v Begunjah pod Avsenikovo marelo. Srečanje je pripravilo Turistično društvo Begunje v sodelovanju z Gorenjsko turistično zvezo. To je bila tudi lepa promocija predstavitve Begunj in programa, ki so ga zelo lepo pripravili člani Turističnega društva iz Begunj na Gorenjskem, saj se je 170  gostov naužilo lepot tega kraja, okolice in Avsenikove tradicije preko celega popoldneva in večera. Obiskovalci so si  v Begunjah lahko na pohodu ogledali zanimivosti rodnega kraja Slavka Avsenika pod naslovom: Moj rodni kraj, moj rodni dom. V   uradnem delu pa so nastopili Maša Cilenšek s pesmijo Čez zelene trate,….harmonikar Matija Polanc, predsednik TD Begunje  Peter Kolman je predstavil društvo in celoletni program TD Begunje, Sašo Gašperin se je z zanimivostmi kraja sprehodil skozi poldrugo stoletje sodobnega turizma v Begunjah, Korbend je skupina mladih deklet, ki so zapele nekaj pesmi, Begunjski fantje so  predstavili etnološki običaj vleke ploha, zaključile pa so Country č’bele s plesnim nastopom.

Namen srečanja je predvsem druženje gorenjskih turističnih delavcev, izmenjava izkušenj in dobrih praks pri organizaciji prireditev in ostalih aktivnostih pri programih TD. Višek prireditve je vedno podelitev priznanj v več sklopih: za okrogle obletnice TD, za priznanja za urejenost krajev na Gorenjskem v okviru projekta  »Moja dežela – lepa in gostoljubna«, za drobne posebnosti, ki bogatijo kraj, s priznanji se zahvalijo tudi prizadevnim dolgoletnim članom Turističnih društev, podelijo pa tudi priznanja za najlepše gorenjske nageljne v okviru akcije »Vrnimo gorenjski nagelj na okna in balkone«.

Večer so zelo popestrili in naredili veselo vzdušje za ples člani ansambla Veseli Begunjčani, ki so  zapeli in zaigrali tradicionalne Avsenikove pesmi.

Besedilo Mirjam Pavlič

Fotografije: Lucija Kavčič

IMG_20191005_202133 IMG_20191005_193549 IMG_20191005_195952