Miss Narcis 2014

17-09-2014  seknirane fotografije z  dogodkov
Zloženka TD Golica.

V organizaciji Tursitičnega društva Planina pod Golico je bil letos že 50-ič izbor za mis narcis. kandidatek so se preizkusile v lupljenju jabolk in zmagala je tista z najdaljšim olupkom. To je 18-letna Jeseničanka Katja Češnjak. Prireditve se je udeležilo okrog tisoč obiskovalcev, za zabavo in ples je igral ansambel Veseli svatje. Tradicija praznika je, da se izbere mis narcis in dve spremljevalki, ki so bogato nagrajene.

miss-narcis
Miss Narcis 2014.

Travniki in pašniki pod Golico so bili letos spodaj beli od narcis, zgoraj pa beli od poznopomladnega snega. Pridite si pogledat ta čudež narave proti koncu maja, največ jih cveti na travnikih med vasicami Plavški Rovt, Prihodi, Planina pod Golico do Javorniškega Rovta. Domačini pravijo narcisam ključavnice, izvor imena pa je v pravljici: Nekoč je bog posvaril čebele, naj nikar ne delajo in nabirajo medu ob nedeljah. Čebele ga niso ubogale in zato jim je med v ključavnicah “zaključil”.

miss-narcis-2
Narodne noše pred na Golici.

Do takrat je sladki sok prihajal v cvet, od takrat pa je rastlinam pod cvetom v stebelcu ustvaril bunčico in z njo soku zaprl dohod v cvet, da ga čebele ne morejo več srkati. Narcisa je čebulica, ki ozeleni takoj, ko skopni sneg, njena življenska doba je tri leta.

Po cvetenju je pomembno, da se listi posušijo, da se v čebulici hrana nakopiči za naslednje leto. Zato v teh krajih ostaja tradicionalen način kmetovanja, ter  pozna košnja travnikov šele proti koncu junija. Gnojenje travnikov je dovoljeno le z doma pridelanimi gnojili, narcise pa so zaščitene kot ogrožene rastlinske vrste.