Koledovanje po starem

IMG_4686

Koledovanje je star narodni običaj v času okrog novega leta, ohranilo se je predvsem na Zgornjem Gorenjskem. Turistično društvo Dovje – Mojstrana v sodelovanju s pevci društva Triglavski zvonovi že vrsto let obujajo to starodavno tradicijo. Koledniki so oblečeni v svete tri kralje in z ljudskimi koledniškimi pesmimi voščijo po vaseh in pojejo koledniške pesmi. Koledovanje ima tudi humanitarni pomen, saj so z zbranimi prispevki pomagali mlademu soobčanu pri nakupu medicinske opreme.  Koledniki so letos obiskali vasi: Radovno, Mojstrano, Dovje, Kamne, Kranjsko Goro, Belco, pozdravilo pa jih je mnogo občanov, pa tudi turistov, ki so zimske počitnice preživljali v Kranjski Gori.

 

60 – letnica GTZ

IMG_2635

 

Gorenjska turistična zveza je v marcu 2017 praznovala 60. obletnico delovanja, praznovali smo skupaj z vsemi Turističnimi društvi in ob tej priliki izdali kroniko dogajanj skozi  vsa ta leta.

IMG_7643 IMG_7647 IMG_7664 IMG_7669 IMG_7686

 

foto: Damijan Janežič

 

V četrtek, 20.4.2017 na Biotehniškem centru Naklo v Strahinju

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vabimo vas na brezplačno predavanje o gorenjskem nageljnu,
ki bo v četrtek, 20. aprila 2017  ob 18. uri na Biotehniškem centru Naklo.

Letos bo predavatelj Gašper Stanonik iz vrtnarije Stanonik iz Zakobiljka v Poljanski dolini.

Povabite tudi vse vaše člane in ostale ljubitelje nageljnov !

18.–19. ure Gorenjski nageljni (Gorenjska turistična zveza)

 

Sejem Alpe Adria v Ljubljani

AA prenos

Osrednji turistični sejem v Sloveniji je letos potekal od 1. do 4. februarja 2017 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Sejem Natour Alpe – Adria se je  specializiral za ponudbo zelenega, aktivnega turizma. V hali C se je letos predstavilo 150 Turističnih društev iz vse Slovenije. V okviru Gorenjske turistične zveze se je sejma udeležilo 16 TD z Gorenjske. Letos so svojo dejavnost, prireditve in aktivnosti predstavila TD: Bohinj, Dovje-Mojstrana, Gozd-Martuljek, Jezersko, Kokrica, Kranjska Gora, Mengeš, Naklo, Rateče-Planica,

Šenčur, Tržič, Zasip, Železniki, Žiri in Žirovski vrh.

 

.IMG_2402 IMG_2392 IMG_2387 IMG_2386IMG_2385IMG_2382IMG_2380IMG_2378IMG_2400

Člani TD so razveselili obiskovalce z glasbenimi in folklornimi nastopi, ponudili so veliko izbiro domače kulinarike, predstavili izdelovanje čipk na punklju in jim ponudili pecivo značilno za posamezne  kraje Gorenjske. Obiskovalci so z zanimanjem spraševali o posebnostih naših krajev, o možnostih za izlete, za pohodništvo in kolesarjenje po manjših krajih našega podeželja,….   skratka, Gorenjska se je spet pokazala pod sloganom: skrivnostna in lepa.

Ker pa je letos Plečnikovo leto, smo obiskovalcem sejma na veliki sliki pokazali sedež naše zveze v Bežkovi vili v Kranju, praznujemo pa  tudi 60 – letnico delovanja.

 

Rezultat iskanja slik za www.natour-alpeadria

ANDREJEV SEJEM

img_2038

TD Železniki že tradicionalno, letos so že 22-ič priredili Andrejev sejem na “Placu pred cerkvijo sv. Antona Puščavnika” v Železnikih. Na stojnicah so obiskovalci našli pester izbor izdelkov: suho in sveže sadje, medene izdelke, pecivo, kruh, mesnine, izdelke iz volne, usnja, oblačila, suho, robo, negovalno kozmetiko, dražgoške kruhke in seveda domače čipke, vse zelo primerno  za decembrska obdarovanja. Pripravili so brezplačno delavnico izdelovanja adventnih venčkov, obiskovalce je razvedrila domača glasba, okrepčali pa so se lahko na stojnici s toplimi napitki.

img_2034 img_2033

POHOD PO VALENTINOVI POTI

img_1911

Turistično društvo Stari vrh je letos pripravilo 4 pohode pod skupnim

naslovom: OD CVETJA DO JESENI, zadnji letošnji pohod je bil 31. oktobra –  pred pričetkom nove zimske smučarske sezone. Zbralo se je okrog 60 pohodnikov, ki so krenili od Spodnje postaje sedežnice Stari vrh, hodili ob vlečnici Valentin in Kope, čez Grebljico, čez progo Rajfnk do gostišča na Starem vrhu. Že med potjo na posameznih kmetijah so bili deležni požirka krepkega, v koči pa jih je čakala topla ocvirkovica in čaj. Nato so si pohodniki ogledali  cerkvico sv. Brikcija, se spustili na Četeno Ravan, pa naprej v Mlako nad Lušo in se ustavili na Jeljarjevi domačiji, ki je bil v filmu “Cvetje v jeseni”  dom Presečnikove Mete. Lastnik je pohodnikom povedal zanimivosti o obnavljanju te  hiše. Na Jarčjem Brdu je bil ogled čudovito obnovljene cerkvice sv. Valentina, ki je sicer stara in znana božja pot. Pohod je vodil Janez Šturm in je bil izjemno dobro organiziran. Zaključek pohoda je bil v gostilni Grapa ob izvrstnem kosilu. Pohodniki  svoje pohode po krožnih poteh Starega vrha in okolice lahko zbirajo na kartončku, tisti redni pa prejmejo lepe nagrade.

img_1907img_1920img_1932img_1908

46. srečanje gorenjskih turističnih delavcev v Bohinju

img_1676

Turistična društva z Gorenjske so združena v Gorenjsko turistično zvezo, ki je letos skupaj s Turističnim društvom Bohinj  v dvorani Danica v Bohinjski Bistrici pripravila srečanje na prvo oktobrsko soboto.

Pred srečanjem so si udeleženci lahko ogledali Bohinjsko Bistrico, Ribčev Laz in pa slap Savico. V kulturnem programu so nastopili člani Folklorne skupine iz Srednje vasi in mlajša skupina Pastirčki. V pozdravnem nagovoru pa so se zvrstili: župan občine Bohinj, Franc Kramar, predsednica TD Bohinj Nikica Zorč, podpredsednik TZS Dominik S. Černjak in predsednica GTZ Lucija Kavčič.

V uradnem delu je sledilo podeljevanje priznanj za urejenost krajev na Gorenjskem, za posamezne dolgoletne člane TD in za najlepše gorenjske nageljne.

img_1658 img_1662 img_1664 img_1667 img_1669 img_1677 img_1678

24. tradicionalni Mihaelov sejem v Mengšu

img_1644

Turistično društvo Mengeš je v sodelovanju z razvojnim centrom Srca Slovenije in Občino Mengeš, pa tudi z lokalnimi gostinci, obrtniki in drugimi društvi pripravilo vikend odprtih vrat v Mengšu. Bogat program in odlična ponudba na številnih stojnicah je v Mengeš privabila obiskovalce od vsepovsod in Mengeš napolnilo do zadnjega kotička. Po Kamniku, Šmartnem pri Litiji, Litiji in Lukovici je Mengeš peto mesto, ki je v okviru Srca Slovenije pripravilo tako bogat dogodek.

Predsednica TD Mengeš, ga. Zorka Požar je bila iskreno vesela uspešnega dogodka, saj tudi na tak način mesto privablja številne turiste na odkrivanje kraja, ki mu ima kaj ponuditi.

img_1642img_1642