Nekategorizirano

Pohod po mamutovi poti

TURISTIČNO DRUŠTVO KOKRICA V SODELOVANJU Z ZAVODOM ZA TURIZEM IN KULTURO KRANJ
vabi vse ljubitelje narave in pohodništva na 14. POHOD PO MAMUTOVI DEŽELI v soboto, 10. 6. 2023.

Start pohoda bo pred supermarketom Mercator na Kokrici pri Kranju ob 9. uri. Daljša trasa pohoda je 14 km, za katero je startnina 10 €.
Vsak udeleženec s plačano startnino pohoda prejme dnevnik poti, ob poti okrepčila, na cilju malico, pijačo in flancat (udeleženci prejšnjih pohodov, prinesite dnevnike s seboj).Vsem pohodnikom na daljši poti, ki boste pot prehodili petič ali desetič bomo podarili majhno pozornost. Krajši pohod, v dolžini 3,5 km je namenjen družinam z otroki, start je prav tako ob 9. uri pred Supermarketom Mercator na Kokrici.
Na poti skozi športni park Kokrica bodo organizirane mamutove igrice za otroke. Startnine ni. Vsak udeleženec se udeleži pohoda na lastno odgovornost, ter mora upoštevati cestno prometne predpise!
Informacije gsm: 041 965 113 ali na www.tdkokrica.si / tdkokrica@gmail.com


Mamutova pot-Kokrica

RegijaGorenjska
IzhodiščeParkirišče pred Merkatorjem na Kokrici
Dolžina poti7 km ali 14 km (krajša in daljša verzija)
Trajanje poti1,5-2,5 h
Najprimernejši čas za obiskpoleti, spomladi, zgodaj jeseni, pozimi
Primerno zanosilke , od 3 – 6 let , 6+ let
Zahtevnostsrednje zahtevna pot-zaradi dolžine

Opis poti

Mamutova pot je lahko dolga 7 km ali 14 km. Izlet pričnete pri Merkatorju na Kokrici. Pot se iz začetne točke nadaljuje proti Brdu (prenesite si naš gpx poti, ki vam bo v veliko pomoč). Ves čas sledimo talnim oznakam (rumeni mamuti). Pri oznaki za Športni park zavijemo proti Čukovi jami. Na koncu asfaltirane ceste zavijemo levo proti nogometnemu igrišču. Ko pridemo do igrišča, zavijemo desno proti cesti, ki povezuje Bobovek in Mlako. Prav tu se nahajajo slavna Bobovška jezera, kjer leži tudi jezerce Krokodilnica, kjer so našli mamuta (več pri zanimivostih). Pri rampi zavijemo levo proti Mlaki (krajša Mamutova pot-7 km). Če pri tej rampi zavijemo desno gremo po daljši poti (14 km). Ko pridemo do mesne predelovalnice Gregorc, zavijemo levo in gremo do prvega prehoda za pešce, kjer glavno cesto prečkamo. Pot nadaljujemo mimo zobne ambulante in ves čas sledimo talnim oznakam mamuta. Oznake nas vodijo do gozda, kjer se talne oznake spremenijo v rumene pike na drevesih oz. rumeno pobarvane korenine. Po tej poti pridemo tudi do »mlinčkov«. 

Na tem mestu je nekaj miz in klopic, kjer si lahko privoščimo krajši oddih. Nato nadaljujemo po označeni poti, dokler ne pridemo na Kokrici v bližino gostišča Dežman, kjer nadaljujemo po pločniku ob glavni cesti. Tu nas pričaka tudi razgled na mamuta sredi krožišča (delo Jožeta Volariča). Talne oznake nas pripeljejo na začetno točko našega izleta (trgovina Merkator na Kokrici). Pot je primerna za hojo z mulčki, ni pa primerna za starost pod 5 leta starosti in voziček ter poganjalčke. Seveda pa nadvse primerna za malo daljši izlet z mulčki v nosilkah.V primeru dežja je teren precej razmočen. Velike luže na poti. Bolj priporočeno za suhe mesece in poletje, ker v gozdu zna biti poleti prav prijetno hladno.

Na poti boste na opazili Bobovška jezera, kjer se lahko tudi malo odpočijete in nato nadaljujete pot proti Mlaki.

Čukova jama je eno izmed treh jezer, ki tvorijo Bobovška jezera blizu kraja Bobovek na Gorenjskem. Če niste ljubitelj masovnega turizma in kot sardelice posortiranih martinčkov, ki so čez poletje stalnica na Blejskem in Bohinjskem jezeru, potem je tole odlična ideja za izlet. Bobovška jezera so skupina treh jezer v bližini naselja Bobovek na Gorenjskem. Njihova skupna površina je okrog 4,5 ha. Največje, severno ležeče jezero je Krokodilnica, južno se imenuje Čukova jama, zahodno in hkrati najmanjše pa Ledvička. Na začetku 20.stoletja je bil na mestu današnjih jezerc zamočvirjen travnik s posameznimi drevesi.

Urednica spletne strani.