Predsednik TZS bodri tudi v kriznih časih…

Vir: https://www.turisticna-zveza.si/lipovlist/za-uspesno-delo-mu-ne-bo-tezko-potrkati-na-nobena-vrata/
Vir: https://www.turisticna-zveza.si/lipovlist/za-uspesno-delo-mu-ne-bo-tezko-potrkati-na-nobena-vrata/

Za tiste, ki ne prebirate novic na Facebooku ali ste jo zgrešili, kopiramo članek predsednika Pavla Hevke še na našo spletno stran.

”Pozdravljeni vsi, ki prebirate spletne strani Turistične zveze Slovenije.

Svetovna pandemija bolezni Covid-19, ki ji je botroval koronavirus SARS-CoV-2, počasi, res počasi, a vztrajno zamira, zato lahko z malce večjim upanjem pričakujemo, da se po sprostitvi omejitvenih ukrepov, ne bo kot bumerang vrnila nazaj. Upanje je vse nas ves čas osamitev, izolacij in karanten držalo pokonci, ker smo nekako pričakovali, da bo tega vendarle kmalu konec, in da se bo naše življenje povrnilo v prvotne, stare in znane okvire, ki pa v resnici sploh niso bili več okviri častnega človeškega življenja, temelječega na modrosti, ampak nebrzdano izkoriščanje narave in njenih zakladov, uničevanje planeta, ki je naš edini dom, in ustvarjanje lažnega vtisa o lagodnem življenju brez truda. Pohlep, sebičnost, brezobzirnost, egoizem in podobne lastnosti so se razraščale čez vse mere in zasužnjevale vse večje množice ljudi. In morda je zato nekaj zunaj našega dosega, zunaj našega razumevanja in dojemanja, določilo kazen. Ali pa domačo nalogo. Pandemija je namreč, tako kot vsaka ekstremna situacija v zgodovini človeštva, na površje prinesla najlepše in najboljše v veliki večini nas vseh ter najgrše in najslabše v nekaterih posameznikih brez vesti. Solidarnost, sočutje, podpora in pomoč so dobile krila in z njihovo podporo je bilo vse v tem zatemnjenem času lepše, lažje in svetlejše.

Zdaj se odpravljamo »v čas potem«, v obdobje po pandemiji Covid-19 in samo od našega zavestnega, osredotočenega in prisotnega odnosa do samih sebe in vseh drugih ljudi je odvisno, kako nam bo to obdobje uspevalo in uspelo. V eno od zelo kontaktnih človeških aktivnosti sodi tudi turizem v vsej svoji raznovrstnosti, pestrosti in dosegljivosti. V bodoče bomo morali svet okrog sebe odkrivati ponovno. Drugače. Bolj spoštljivo. Bolj ponotranjeno. Bolj razumevajoče. Še vedno bolj sami kot v glasnih, klepetajočih, objemajočih se skupinah, a vendar. Domovina in svet nam še vedno ležita pred nogami, le prvi korak je treba narediti in se napotiti vanju.

Nekateri se bodo tega novega načina preživljanja prostega časa, počitnic, dopusta, letovanja in počitnikovanja še kar nekaj časa nekako bali in ne bo jim veliko do tega, da bi se odpravili od doma kam dlje. Takim lahko položim na srce le besede o pogumu in radoživosti v okolici njihovega doma. Ni treba daleč, v Sloveniji je v vseh mestih, krajih, vaseh in zaselkih obilica možnosti za oddih, predah in počitek. Pa tudi za bolj aktivno preživljanje časa. Ogledi lokalnih znamenitosti, ki smo si jih zadnjič ogledali v osnovi šoli, lahko prinesejo prava presenečenja o njihovih spremembah skozi čas. Muzeji in galerije bodo nudili trenutke drugačnega razumevanja nas samih in sveta okrog nas. Parki in športni objekti pa bodo ponovno ponudili dovolj raznovrstnih dejavnosti, ki nam bodo kurile v času karantene pridobljene kilograme. Lahko bomo spet odšli ven iz stanovanj in hiš, iz ujetosti strahu in negotovosti, ter se spet svobodno gibali na s soncem obsijanih plažah ob potokih, rekah in morju. In na ta samosvoj način boste prispevali ki obuditvi turizma v vam ljubih krajih in tako vzorno opravili svoj del naloge.

Nekateri, malce bolj pogumni, se bodo odločili, da se bodo kar takoj odpravili na čisto drugi konec Slovenije, saj veste, Gorenjci in Štajerci na slovensko obalo, Primorci pa v slovenske gore. Turistične kapacitete in osebje, zaposleno v njih, se bodo prebudili kot Trnjulčice po dolgotrajnem spanju in se odprli za nove poslovne izzive, ki jih bodo mnogo bolj krojile možnosti in želje domačih turistov, kot se je to dogajalo doslej. In na tem področju turističnega delovanja je veliko možnosti vzpostavljanja prijaznega in soodvisnega odnosa domačih turistov do turističnih delavcev in obratno. In do skupnega ustvarjanja turističnih storitev in proizvodov v skladu s pričakovanji in po meri domačih turistov. Turisti in turistični delavci imate enkratno priložnost, da skupaj z roko v roki pripravite raznovrstne aktivnosti in storitve, ki jih doslej še ni bilo. Lepa domača naloga, kajne?

Tisti najbolj pogumni, da ne rečem, kar malce predrzni, pa se boste odpravili izven meja naše dežele Slovenije in kot turisti osvajali bližnje in daljne tuje dežele. Seveda se bo treba prej dobro pozanimati o prenehanju omejitvenih ukrepov in možnostih obiska v teh deželah in podrobno preučiti možnosti čim lažjega in hitrejšega povratka domov. V vseh teh deželah bodo slovenski vagabundi lahko predstavljali našo deželo in vzbujali zanimanje zanjo pri prebivalcih drugih držav in morda se bodo ti prej ko slej odločili za obisk Slovenije. Tudi to je lahko pozitivna domača naloga, ki jo lahko vsi slovenski svetovni vandrovci opravite z odliko.

Slovenija je bila vedno odprta dežela, skozi njo in prek nje se je vso zgodovino odvijal tak in drugačen promet, ki se mu je v modernih časih pridružil poživljajoč val turistov, ki so popotovali po svetu od severa proti jugu in od vzhoda proti zahodu. In tudi po tej pandemiji bo tako. Zato so tuji turisti, ki prihajajo odkrivati lepote in dobrote naše dežele, vedno dobrodošli gostje, ki bodo razkošno in gostoljubno obravnavani. In seveda, tudi oni lahko pripomorejo k ponovni rasti naše turistične panoge, ki jim lahko ponudi obilo zabave, oddiha, spoznanj in zavedanja, da v tej deželi živi narod, ki zna lepote in značilnosti svoje dežele tudi kakovostno ponuditi svetu. Dobrodošli v Sloveniji!

Pestro a varno turistično udejstvovanje bo zagotovilo zagon turistične panoge, ki v času pandemije ni imela niti najmanjše možnosti delovanja, zato je zaustavitev vsega delovanja v tej sferi povzročila veliko škode na področju prihodkov, zaposlenosti, investicij in inovacij.

Vsi, ki se boste torej po odpravi vseh omejitev odločili za tako ali drugačno obliko turističnega udejstvovanja, pa se, prosim, zavedajte krhkosti in občutljivosti »pocovidskega sveta« in poskrbite za svojo varnost in za varnost vseh, s katerimi boste prihajali v stik. Naj ta svet postane svetlejši, bolj prijazen, bolj razumevajoč in strpen ter bolj poln človeške topline med vsemi ljudmi, ki so preživeli največji zastoj sveta v zgodovini. Imamo izkušnjo človečnosti, sočutja in uvidevnosti. Znamo in zmoremo, če hočemo in če se potrudimo. In prepričan sem, da Slovenci hočemo in da smo se odločili potruditi za boljši svet, ki ga bomo z zadovoljstvom predali naslednjim generacijam naših potomcev.

OSTANITE DOMA – LETUJTE V SLOVENIJI – NAŠI DEŽELI – LEPI IN GOSTOLJUBNI.”

Pavle Hevka
Predsednik Turistične zveze Slovenije

Dodajamo pa še video o povabilu, da si v času, ko potovanja niso dovoljena pogledamo kakšne lepote nam ponuja Slovenija.

https://www.youtube.com/watch?v=f6hbI6u8rms&fbclid=IwAR0aU_zMsYVpdabqiURtznnBot53ArWTUNRKS3mC7lMyP54ekw1O1FgX4pQ

Bodite zdravi in polni optimizma!