ANDREJEV SEJEM

img_2038

TD Železniki že tradicionalno, letos so že 22-ič priredili Andrejev sejem na “Placu pred cerkvijo sv. Antona Puščavnika” v Železnikih. Na stojnicah so obiskovalci našli pester izbor izdelkov: suho in sveže sadje, medene izdelke, pecivo, kruh, mesnine, izdelke iz volne, usnja, oblačila, suho, robo, negovalno kozmetiko, dražgoške kruhke in seveda domače čipke, vse zelo primerno  za decembrska obdarovanja. Pripravili so brezplačno delavnico izdelovanja adventnih venčkov, obiskovalce je razvedrila domača glasba, okrepčali pa so se lahko na stojnici s toplimi napitki.

img_2034 img_2033

KMEČKI PRAZNIK POD STORŽIČEM

IMG_1348

Letošnje dvodnevno dogajanje je v Bašelj spet privabilo veliko število obiskovalcev, tako domačinov, kot iz drugih krajev.

Bašljanski fantje so v soboto organizirali veseli večer z veselimiSvati. Nedelja pa je bila namenjena prikazom starih ljudskih običajev, napovedoval jih je Luka Roblek.

Obiskovalci so lahko videli, kako se je včasih izdelovalo maslo, kot kulinarično ponudbo  pa so letos člani TD Bašelj ponudili: masovnek, kislo mleko, ajdove žgance, domač kruh iz krušne peči, flancate, štruklje in pa posmodulo, ki se je včasih pekla po vaseh v okolici Preddvora. Za mesojedce pa so pripravili svinjsk a rebrca, pečenega odojka, golaž, pa tudi čevapčiče. Za ljubitelje plesa in dobre glasbe  je poskrbel ansambel Slovenski zvoki in tudi obiskovalci so napolnili plesišče. Starodobni vrtiljak pa je bil pravo doživetje za otroke.

 

FEST PO ROKOVEM v Cerkljah na Gorenjskem

IMG_1341

V Cerkljah so že 7. leto obudili nekdaj tradicionalni sejem na god sv. Roka. Na številnih stojnicah so obrtniki predstavili ponudbo domačih predvsem kulinaričnih in kozmetičnih izdelkov in pa umetnostne obrti v okolici Cerkelj. Številne prisotne je pozdravil in nagovoril župan Cerkelj, g. Franc Čebulj, v nadaljevanju popoldneva pa se je odvijal folklorni festival, ki se je začel s povorko vseh nastopajočih folklornih skupin po središču Cerkelj, za praznično dobrodošlico pa so poskrbeli mladi glasbeniki Godbe Cerklje.

IMG_1344 IMG_1340

Gostinsko-turistični zbor Slovenije 2014

Gostinsko-turistični zbor Slovenije je letos potekal od 13. do 15. 10.2014 v kongresnem centru Bernardin v Portorožu. Snovalci turizma so poskrbeli za pahljačo skrbno izbranih vsebin, ki so se začeli z Dnevi slovenskega turizma, glavni organizator je bila Javna Agencija SPIRIT Slovenija.

V torek, 14.10.2014 se je program začel s posvetom v hotelu Histrion, kjer je imel uvodni nagovor Peter Misja, predsednik TZS. V nadaljevanju sta bila predavatelja Mateja Gruden in dr. Andrej Pompe – tema: zgodbe turizma in izziv za mlade v programih za pospeševanje turizma. Posvet je pozdravila tudi sekretarka TZS Karmen Burger. Namen posveta je nadaljevati tradicijo in hkrati ponuditi prijetno doživet dan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

V popoldanskih urah pa je bila zaključna prireditev TZS Moja dežela – lepa in gostoljubna, kjer so podelili priznanja tudi gorenjskim krajem. V kategoriji manjših mest so dobile priznanje Cerklje in Železniki, med mestnimi jedri Kranj in Radovljica. Najlepše trško jedro ima Trzin, med turističnimi kraji je bil nagrajen Bled, med kampi pa kamping Bled in Kamp Šobec. Prvo ocenjeno mladinsko prenočišče je YH Pod Voglom in Hostel Bledec.

V okviru TZS so sodelovale osnoven šole v tekmovanju Zlata kuhalnica, iz Gorenjske sta bili OŠ A. T. Linharta iz Radovljice in OŠ dr. J.M. Bohinjska Bistrica. Pomerili so se v pripravi rižot in istrskih fritul. Na posebni razstavi pa so bili na ogled posebni praznični pogrinjki in razstava kulinaričnih in slaščičarskih izdelkov.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

44. Srečanje gorenjskih turističnih delavcev

Letošnje že 44. Srečanje gorenjskih turističnih delavcev je bilo v Šenčrju, ker je letos TD Šenčur praznovalo 40 letnico delovanja. Prireditev je zelo popestril nastop njihove folklorne skupine, za razvedrilo pa je igral ansambel Fantje z vasi. Osrednji dogodek srečanja je podelitve priznanj v okviru akcije Turistične zveze Slovenije “MOJA DEŽELA – LEPA IN GOSTOLJUBNA” in letošnji nagrajeni kraji v okviru tega projekta Gorenjske trursitične zveze so: v kategoriji manjša mesta so priznanja prejeli: Šenčur, Cerklje, Tržič in Žiri.

V kategoriji Izletniški kraji so prejemniki priznanj: Adergas, Begunje, Bohinjska Bela, Podkoren, Preddvor, Rateče, Zali log.

V kategoriji drugi kraji – vasi so prejemniki priznanj: Kokrica, Predoslje, Okroglo, Topole.

V kategoriji Turističen kraj je bil izbran Ribčev Laz, v kategoriji hribovski kraj pa Žirovski vrh.

Priznanje je prejel tudi Kamp Danica v Bohinju.

Priznanja za okroglo obletnico med Turističnimi društvi so prejela: TD Kranjska gora za 110 letnico delovanja, TD Besnica za 60 letno delovanje in TD Šenčur za 40 letno delovanje.

Posebno priznanje: zlato priznanje TZS sta prejela: Ivan Rebernik in Peter Vidmar iz TD Šenčurj, Turistično društvo Šenčur pa je prejelo srebrni znak TZS za uspešno 40 letno delo.

Posamezni nagrajenci so: iz TD Kokrica Irena Hudobivnik, iz TD Bohinj Strojni krožki Bled, Ivanka Logar in Anica Gartner iz TD Besnica Polona Štilec, Silva Potočnik in Marija Sušnik, iz TD Bled Miran Lavrič, iz TD Šenčur Jože Stržnik, Ani Vidmar in Marta pipan, iz TD Kranjska Gora Jože Kotnik in Klavdija Gomboc,
iz TD Rateče Planica Jože Brudar, Franc Kajžar, Jože Kavalar, Vinko Šumi in Alojzija Mežik.

Priznanja za najlepši gorenjski nagelj so prejeli: Noč Frančiška iz Javorniškega Rovta, Marjeta Kozomar iz Ribčevega Laza in Župnišče v Kamni Gorici.

Sejem Turizem in Prosti čas

2014-09-17_11-19-43

Kot vsako leto, bo sejem Turizem in prosti čas v Ljubljani tudi v letu 2015 in sicer od 28. do 31. januarja 2015.

Vabimo vas, da tudi vaše Turistično društvo sodeluje na stojnici tega največjega turističnega sejma v državi, na stojnico povabite lastnike turističnih kmetij, gostince in tudi druge, ki imajo željo, da jih obiščejo turisti čez poletje.
Stojnica je brezplačna, zaželjeno pa je, da je vsak dan na tej stojnici prisoten nekdo iz vašega kraja, ki bo predstavljal ponudbo in vabil na izlete v vaš kraj. Seveda je poleg propagandnega gradiva dobrodošla tudi simbolična pogostitev za obiskovalce.

Za vse podrobnosti in informacije smo vam na razpolago na elektronskem naslovu mirjam.pavlic1@gmail.com ali na telefonski številki 031 698 627.

Lep pozdrav in se vidimo na sejmu TIP januarja v Ljubljani.

Šuštarska nedelja 2014

dobro-orodje

Otvoritev razstave v tržiškem muzeju

sustarska-nedelja

14. Svetovni festival praženega krompirja

prazen-krompir-2014-2Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi v sodelovanju s Turističnim društvom Gorenja vas in Občino Gorenja vas-Poljane danes na Visokem pripravlja 14. Svetovni festival praženega krompirja. Na Visokem pričakujejo okoli 5000 obiskovalcev in okoli 50 pražilskih ekip iz domovine in tujine.

Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi vsako leto prireja svetovni festival, na katerem se zberejo številni ljubitelji in pripravljavci te kultne jedi iz domovine in tujine. Za vse obiskovalce je brezplačno na voljo pražen krompir na več kot 99 načinov, obljubljajo organizatorji, ki so se letos povezali s Turističnim društvom Gorenja vas.

prazen-krompir-2014-3Na Visokem so letos že pripravili prikaz pridelave krompirja po starem. Tako so aprila v sodelovanju s Kmetijsko gozdarsko zadrugo Škofja Loka, podjetjema Interseme in Agrosol, Turističnim društvom Žirovski vrh in Društvom podeželskih žena Blegoš pripravili prireditev Sajenje krompirja po starem.

Avgusta so nato krompir na star način tudi pobrali. Pridelali so skoraj sedem ton krompirja, pri čemer so tri tone podarili osnovni šoli Ivana Tavčarja Gorenja vas s podružnicama v Lučinah in na Sovodnju. Preostali del krompirja bodo porabili za današnji festival.

prazen-krompir-2014Priprava in praženje na desetine vrst krompirja bo na Visokem potekalo med 10. in 12. uro, nato bo sledila degustacija praženega krompirja. Poudarek bo na ekološki osveščenosti, zato bodo pražen krompir delili v lončenih posodicah. Prireditev pred Tavčarjevim dvorcem na Visokem pa bo vse do 17. ure spremljal tudi kulturni program.

vir: http://demokracija.si/zanimivo/na-visokem-14-svetovni-festival-prazenega-krompirja

Dan teric v Davči

miss-narcis-3Letos je v Davči potekala  že 30. jubiljena prireditev Dan teric v Davči, ki jo je zaznamoval rekoreden obisk. Predsednik TD Davča Lojze Jelenc je vesel, da se v TD vključi zelo zainteresirn podmladek, da prireditev ne gre v pozabo. V vseh letih si je prireditev ogledalo okrog 100.000 obiskovalcev, samo letos beležijo okrog 5000 obiskovalcev. Počaščeni so bili z obiskom predsednika republike Slovenije, g. Borutom Pahorjem, kar daje TD in kraju še posebno priznaje.  Prav on je veliko pripomogel, da je Davča dobila novo cesto. V prihodnje načrtujejo, da bi bila to dvodnevna prireditev, da bi vključili tudi današnji čas in življenje v teh krajih. Pridelava in predelava lanu je doma na obronkih Davče in spet se je pričelo sejati lan za lastno uporabo. Za laneno seme vemo, da je zelo zdravo za človeški organizem, pa tudi sama rastlina je zelo lepa. Davča je s tem dogodkom pridobila na pomenu kulturnega izročila. Vas je dobila dodano vrednost, krajevna skupnost in turistično društvo pa sta pridobila prostore v nekdanji trgovini, tako, da obiskovalci lahko pridobijo znanje in predstavo o življenju nekoč in danes. Prav tako se lahko sami preizkusijo v predelavi lanu, saj so na voljo pripomočki za izdelavo platna.