Sejem TIP 2015

Sejem Alpe-Adria Turizem in prosti čas 2015

Sejem Alpe-Adria Turizem in prosti čas

SODOBNI ODKLOP je letošnji naslov tega največjega turističnega sejma v Sloveniji. Premik v drug in drugačen kontekst. Doživetja v naravi, rekreativno gibanje in domača kulinarika je tisto, kar privablja k nam največ turistov. In to na vsakem koraku. Aktivni turizem je skupni imenovalec večine Slovencev vseh generacij letošnjega sejma. Novost za mlajšo populacijo so v ospredju ekstremni ali adrenalinski športi.
Letos je bilo Gospodarsko razstavišče konec januarja tudi v znamenju kulinarike. Tako je bila letošnja tema nagrada za odličnost in kakovost v turizmu, nagrada Jakob, ki povezuje lokalno kulinarično tradicijo z odkrivanjem praznikov, šeg in navad s sodobnim navdihom.
Regionalna destinacijska organizacija predstavlja katalog OKUSI GORENJSKE – značilne jedi Gorenjske in seznam ponudnikov na Gorenjskem, kjer te jedi ponujajo. Hkrati je Gorenjska dobila tudi katalog ponudnikov za POROKE.

Od leta 2011 je sejem AA uradno osrednji turistični dogodek v prostoru Alpe-Jadran. Lepa priložnost, da se strokovna in druga prizadevanja, ki jih spodbujajo na sejmu s številnimi srečanji, okroglimi mizami in posveti o razmerah v slovenskem turizmu, dobijo tehten pomen prav na sejmu. Prav na sejmu se ustvarja platforma za unikatne turistične zgodbe, tu se snujejo skupni čezmejni projekti dobrih praks. Na skupni stojnici RDO so se vse dni predstavljale gorenjske občine, občino Preddvor je zastopala Mirjam Pavlič. Obiskovalci so bili navdušeni nad dobro ponudbo promocijskega materiala, največ zanimanja je  bilo za zemljevide, pohodne poti, kolesarske poti…… Predvsem obiskovalci iščejo možnosti za  izlete v naravo in kaj ob poti lahko še lahko zanimivega vidijo. In to vse generacije.

Gorenjska turistična zveza je letos na sejmu združevala veliko gorenjskih Turističnih društev: tako so svoje prireditve in dejavnost predstavila TD: Žirovski vrh, Železniki s celo Selško dolino, Žiri, Jezersko, Kranjska gora z vsemi kraji zgornjesavske doline – Dovje Mojstrana, Rateče – Planica, Brezje, Begunje, Mošnje, Radovljica, Zasip, Tržič, Naklo, s prospektnim materialom pa so sodelovala še  TD:
Šenčur, Kokrivca, Besnica, Mengeš. Letošnja tema sejma je bila kulinarika in gorenjska TD so se res pohvalila z odlično kulinariko, ki so jo pripeljala na sejem: domač kruh, mesnine, pecivo, slaščice, pokušina lokalnih gorenjskih specialitet ,……Ob tako bogati udeležbi in ponudbi je Gorenjska turistična zveza res pokazala povezanost in pripravljenost sodelovanja, ko je potrebno nastopiti kot regija. Od vsega je dobil največ pohval prav domač, dišeč kruh, pečen v krušni peči. Na sejmu se je pokazalo, kako so se nekateri turistični delavci, tisti pravi ljudje z dušo, potrudili in pokazali, da je njihov kraj še vedno bogat po predanih in prizadevnih članih.

Obiskovalce gorenjskih TD je spremljala Avsenikova narodno zabavna glasba, po kateri so Begunje poznane vsemu svetu.

Vse dni na sejmu pa je številnim obiskovalcem, ki so se ustavljali ob stojnicah TD in spraševali, kaj lahko pokažejo turistom, vabila v prelepe gorenjske kraje Mirjam Pavlič.