Vzgoja in nega gorenjskega nageljna

20140928_112147Pri Gorenjski turistični zvezi že dolga leta potek akcija Vrnimo gorenjski nagelj na okna in balkone z namenom, da se ohrani ta avtohtona rastlina. GTZ se je za projekt odločila v okviru akcije TZS Moja dežela, lepa in gostoljubna, v kateri tekmujejo vsi kraji v Sloveniji okrog leta 2000 je gorenjski nagelj skoraj popolnoma izumrl, s to akcijo pa smo spet začeli vzgajati in prodajati sadike, ljubitelji rož pa jih kupovati, saditi in negovati. Tako s eje na Gorenjskem več vrtnarij odločilo gojiti sadike in sedaj lahko rečemo, da je hiš, na katerih cvetijo nageljni po celi Gorenjski veliko. In to ne samo posamezna korita, temveč celi balkoni. Tudi nekatere planinske koče se lahko ponašajo z njimi, saj jim prav malo ostrejši planinski zrak zelo godi.

Seveda obstaja več vrst nageljna, pravi gorenjski so svetlo rdeči, dišeči in v sredini cveta imajo dva bela krivca. Nageljnom ustreza severna, vzhodna ali zahodna lega hiše, torej hladnejša stran, na žgočem soncu mu je v poletnih mesecih prevroče. Rad ima zračnost, posadimo ga v odcedno zemljo, zemlja se danes kupi v vrtnarijah, ki je namenjena prav za vzgojo nageljnov in vam je ni treba več pripravljat doma. Včasih so zemlji dodajali domač gnoj, danes se dobi gnojilo za nageljne. Tudi v koritih naj imajo dovolj prostora, v 60 cm dolgo korito posadite le tri rastline, saj je priporočljivo, da jih presajate na dve leti. Sedaj, ko e vreme poleti zelo deževno, vam bodo nageljni lepše rasli pod streho, kot na dežju. V jeseni naj bodo čimdlje zunaj, spomladi pa ga prenesete na prosto že lahko v sredini marca. Odvisno, kje ste doma, na višje ležečih legah je tudi pomlad kasnejša.

Bolezni nageljna so rja, plesen in uši. Najbolj trdovratne so pršice, ki jih s prostimi očmi sploh ne vidite. Gojitelji uporabljajo različna škropiva, ki so tudi učinkovita. In še nasvet pri sajenju. Včasih so nagelj na balkonu sadili v kombinaciji rožmarina in roženkravta in to je še danes slovenski šopek. Danes je najlepše, če je nagelj posajen v koritu sam, ne kombinirajte ga z novimi sortami rož.